دولت کانادا در روز سهشنبه ۱۶ ژانویه، ۲ فهرست ارائه کرد که یکی مربوط به زمینههای تحقیقاتی حساس و دیگری شامل نام ۱۰۳ موسسه و دانشگاه در ایران، چین و روسیه است.
بر اساس این فهرستها، دانشگاهها و پژوهشگران کانادایی در صورت همکاری با این ۱۰۳ موسسه برای انجام تحقیقات در چندین زمینه حساس، از دریافت کمکهزینه دولتی برای پروژههای تحقیقاتی خود محروم میشوند.
دلیل وضع این قانون، حفظ امنیت پژوهش و تحقیقات (Research) کانادا بیان شده و از بهار سال ۲۰۲۴ اجرایی میشود.
در فهرست ۱۰۳ دانشگاه، نام ۱۲ موسسه تحقیقاتی و دانشگاه در ایران آورده شده است:
- دانشگاه صنعتی شریف
- دانشگاه شهید بهشتی
- انستیتو پاستور ایران
- پژوهشگاه هوافضای ایران
- دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله
- موسسه آموزشی و تحقیقاتی صنایع دفاعی
- دانشگاه امام حسین
- موسسه فیزیک کاربردی
- سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران
- مرکز تحقیقاتی ضربه و انفجار
- مرکز مطالعات فیزیک
- دانشگاه علوم و فنون هوایی ستاری
فهرست دیگر، شامل ۱۱ زمینه تحقیقاتی حساس است که در بین آنها نام فناوری انرژی، فناوری مواد و ساخت پیشرفته، فناوری فضایی و ماهواره، هوش مصنوعی و کلان دادهها، بیوتکنولوژی، سلامت و دارو، فناوری علوم کوانتومی، یکپارچهسازی انسان و ماشین و سیستمهای رباتیک به چشم میخورد.
هر پژوهشگری که به دنبال دریافت کمکهزینه دولتی در هریک از این زمینهها باشد، باید ثابت کند که هیچکدام از افراد حاضر در پروژه، ارتباطی با فهرست موسسههای نامبرده در ایران ندارد. هر فردی که دارای ارتباطی با این موسسهها باشد، امکان استفاده از کمکهزینه دولتی از شوراهای تحقیقاتی اصلی کانادا از جمله موسسه تحقیقات سلامت کانادا، شورای پژوهشی، مهندسی و علوم طبیعی و همچنین شورای تحقیقاتی علوم اجتماعی و انسانی این کشور را ندارد.
ناگفته نماند که در آینده ممکن است به نام این موسسهها افزوده شود و دولت کانادا اعلام کرده که این ۲ فهرست را همواره بهروزرسانی خواهد کرد.