تاثیر نمره GRE در جبران معدل کارشناسی پایین برای اپلای چقدر است؟
یکی از مدارک و الزامات مهم برای اپلای، معدل و ریزنمرات مقاطع تحصیلی گذشته مثل کارشناسی و کارشناسی ارشد است. نگرانی از معدل پایین در دوره کارشناسی و میزان تاثیر منفی آن بر روی نتیجه اپلای و چگونگی جبران آن یکی از نگرانیهای رایج برای متقاضیان اپلای میباشد.
در میان افرادی که در مسیر اپلای هستند، بسیار شنیده می شود که نمره GRE بالا میتواند روش مناسبی برای جبران معدل پایین در دوره کارشناسی باشد. اما سوال این است که چه نمره GRE میتواند پوششدهنده معدل پایین در مقطع کارشناسی باشد؟ و چه معدلی در کارشناسی، نیازمند به جبران شدن با یک نمره GRE خوب است؟
تاثیر معدل دوره کارشناسی بر اپلای
این که چرا در اپلای، معدل کارشناسی به مراتب بیشتر از معدل ارشد اهمیت دارد، دقیقاً مشخص نیست. بعضی معتقدند که دلیل این امر نحوه و شرایط ارزیابی تحصیلی در دوره های کارشناسی است. از آن جا دوره کارشناسی دوره تحصیلی طولانیتری نسبت به دوره کارشناسیارشد است، معدل بالا در این دوره، نشاندهنده استمرار فرد در موفقیت تحصیلی است.
دیدگاه دیگر این است که چون متوسط معدل کارشناسیارشد عموماً برای متقاضیان اپلای بالاتر از متوسط معدل کارشناسی است، پس با توجه به تعداد زیاد افرادی که برای دریافت پذیرش با یکدیگر رقابت میکنند، عملاً این رقابت به جایی که تفاوت معدل وجود دارد، یعنی دوره کارشناسی کشیده میشود.
بی آن که دلیل آن دقیقا مشخص باشد، به خوبی میدانیم که معدل کارشناسی از مهمترین معیارها برای ارزیابی در اپلای است. ولی از آن جا که معمولاً دانشجویان در دوره کارشناسی (یا حداقل در مدت زمان زیادی از این دوره) هنوز تصمیمی برای اپلای ندارند، پس ممکن است به بالا بودن معدل خود نیز توجهی نداشته و در نتیجه معدل پایینی در دوره کارشناسی به دست آورده باشند. این دسته از متقاضیان اپلای، زمانی که تصمیم به اپلای میگیرند با واقعیت تلخ پایین بودن معدلشان روبرو میشوند. مشکلی که عملاً قابل تغییر یا اصلاح نیست.
اگر شما نیز جزو این دسته از افراد هستید که نگران معدل پایین خود در دوره کارشناسی هستید، اولین توصیهای که برای این شما داریم این است که ناامید نشوید. راههایی برای جبران وجود دارد و ما در بسیاری از موارد شاهد بودهایم که افرادی با معدل پایین در دوره کارشناسی موفق به دریافت پذیرش در بهترین دانشگاه ها شدهاند. از سویی دیگر، علاوه بر معدل کارشناسی، موارد زیاد دیگری وجود دارد که در بررسی پرونده شما مورد بررسی قرار میگیرد. رزومه علمی قوی، یک انگیزهنامه (SOP) خوب، دریافت نمرههای مناسب از آزمونهای آیلتس و تافل iBT و از همه مهمتر جلب نظر استادها نیز هر یک به نوبه خود تاثیراتی گاه بیشتر از معدل کارشناسی بر نتیجه اپلای شما دارند.
در دوره کارشناسی چه معدلی بالاست؟ چه معدلی پایین؟ در دوره کارشناسی ارشد چطور؟
تعیین یک مرز برای معدل کارشناسی که بتوانیم نمرهای بالاتر از آن را معدل بالا و متقابلا معدل پایینتر نسبت به آن را به عنوان معدل پایین در نظر بگیریم، ساده نیست. این موضوع بسته به هر دانشگاه یا فردی که میخواهد معدل متقاضی را ارزیابی کند متفاوت است. مخصوصاً در شرایطی که معدل از سیستم 20 نمرهای در ایران به سیستم 4 نمرهای تبدیل میشود.
اما اگر بخواهیم برای سادهسازی کمی از دقیق بودن دست برداریم، میتوان معدل پایینتر از 16 را در دوره کارشناسی معدل پایینی به حساب آورد و همچنین معدل بالای 17 برای این دوره را معدل بالا و مناسب دانست.
طبعاً هر چه معدل بالاتر باشد، شرایط بهتری در رقابت برای متقاضی ایجاد میگردد و هر چه پایینتر باشد، کار برای او سخت تر میشود. یک معدل بالای 19 در دوره کارشناسی، او را به گزینهای متمایز تبدیل میکند و یک معدل زیر 15، به یک چالش برای یک Applicant تبدیل میشود که نیازمند به اقدامات جبرانی و اصلاحی میباشد.
در اینجا به یک نکته مهم دیگر نیز باید اشاره کنیم و آن این است که وضعیت معدل در دوره های کارشناسی ارشد به مراتب متفاوت با دوره کارشناسی میباشد. متوسط معدل در دوره های کارشناسی ارشد بالاتر از 17 می باشد. پس اگر میخواهید در رقابت با سایر متقاضیان موفق باشید، نباید معدل شما در دوره کارشناسیارشد پایینتر از 17 باشد. در واقع درست است که در رابطه با اپلای توجه بیشتری به معدل کارشناسی میشود، ولی یک معدل کارشناسی ارشد زیر 17 نیز میتواند دردسرساز و مشکلآفرین باشد. پس به طور کلی معدل بالای 17 در دوره کارشناسی ارشد به نوعی یک الزام محسوب میشود و دیگر یک مزیت رقابتی نیست.
صدالبته در دوره کارشناسیارشد هم هر چقدر معدل بالاتر باشد، بهتر است، اما اگر به دنبال مزیت رقابتی در معدل کارشناسیارشد هستید، احتمالاً فقط معدلهای بالاتر از 19 در دوره کارشناسیارشد را میتوانید یک تمایز در CV خود بدانید.
این نکته نیز حائز اهمیت است که حتی یک معدل کارشناسی ارشد پایین را نیز میتوان با سایر مزیتها پوشش داد. به خصوص داشتن یک رزومه علمی مناسب شامل مقالات علمی و ارتباط موثر با استاد و جلب نظر او، میتواند به خوبی ان نقیصه را برطرف نماید.
حال اگر معدل شما در دوره کارشناسی پایین بوده است، می توانید با یک نمره خوب در امتحانGeneral GRE این ضعف را جبران نمایید. اما سوال این است که تاثیر نمره GRE برای جبران معدل پایین در دوره کارشناسی، چگونه و چقدر است؟
تاثیر آزمون GRE بر معدل پایین
آزمون GRE (Graduate Record Examination) دو نوع دارد: GRE General و GRE Subject. نمره آزمون GRE General برای دریافت پذیرش در دورههای کارشناسی ارشد و PhD در تقریبا تمامی دانشگاههای ایالات متحده الزامی است. نمره این آزمون برای بسیاری از دانشگاهها (و نه همه آنها) در سایر کشورها نیز مورد نیاز میباشد.
نمره آزمون GRE Subject نیز فقط برای اپلای در مقاطع ارشد و دکترا در رشتههای علوم پایه در آمریکا لازم است. یعنی متقاضیان این رشتهها در آمریکا باید علاوه بر نمره GRE General، نمره GRE Subject را نیز داشته باشند.
در نتیجه وقتی در مورد تاثیر GRE برای جبران معدل کارشناسی صحبت میکنیم، منظور ما تاثیر نمرهGRE General است و معمولاً نمره GRE Subjectنمیتواند پوشش دهنده معدل کارشناسی باشد.
همانطور که میدانید، آزمون GRE General از سه بخش Verbal Reasoning (درک واژگان)، Quantitative Reasoning (ریاضیات) و Analytical Writing (نوشتار تحلیلی) تشکیل میشود. نمره بخشهای Verbal و Quantitative از 130 تا 170 محاسبه و نمره بخش Analytical Writing از 1 تا 6 تعیین میگردد.
برای اطلاع از جزییات بیشتر و آشنایی با هر سه بخش تشکیلدهنده آزمون GRE، میتوانید مقاله GRE چیست؟ را مطالعه نمایید.
هر چه بیشتر با آزمون GRE General آشنا شوید، بیشتر مشاهده میکنید که دریافت نمره بالا در این آزمون کار دشواریست. هر چند متقاضیان ایرانی در بخش Quantitative به طور معمول موفق هستند. اما دریافت نمره مناسب در بخش Verbal برای ایرانیان به سادگی میسر نیست. برای بسیاری از متقاضیان اپلای، دریافت نمره مناسب در بخش Verbal آزمون GRE General نیازمند به 6 تا 8 ماه مطالعه منظم است.
بنابراین تنها افرادی میتوانند نمره مناسبی را در آزمون GRE به دست بیاورند که از بهره هوشی بسیار بالایی برخوردار باشند، یا این که بسیار سختکوش و باپشتکار باشند. مواردی که ابزاری مناسب را برای مقایسه متقاضیان اپلای (Applicantها) به دست دانشگاهها و استادها میدهد تا بتوانند در میان انبوهی از گزینهها، افرادی را با شانس موفقیت بیشتر در دوره های تحصیلی کارشناسی ارشد و دکترا انتخاب کنند.
حالا شاید برایتان بیشتر مشخص شده باشد که چرا نمره GRE General میتواند جبران کننده معدل کارشناسی باشد. نمره GRE کمک میکند تا برای قیاس بین شما و سایر متقاضیان اپلای یک ابزار سنجش کمی و نسبتاً سرراست وجود داشته باشد. به همین دلیل در برخی دانشگاهها، نمره این آزمون برای دریافت کمک هزینه و بورسهای تحصیلی نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
چه نمرهای برای General GRE پایین است و چه نمرهای بالا؟
این که چه نمرهای در آزمون GRE General نمره خوب و بالا محسوب میشود و چه نمرهای پایین، بسیار به رشته تحصیلی شما بستگی دارد.
برای این که بتوانیم تصویری از این که چه نمرهای در آزمون GRE میتواند معدل پایین در کارشناسی را جبران کند، رشته های تحصیلی را به دو دسته “فنی مهندسی و علوم پایه” در یک گروه و سایر رشتهها (علوم انسانی، مدیریت، زبان، هنر و …) در گروه دوم تقسیم میکنیم:
- رشتههای فنی مهندسی و علوم پایه
در رشته های فنی مهندسی و علوم پایه، عملاً فقط نمره بخش Quantitative مهم است و ممکن است یک نمره Quantitative بالای 165 برای این گروه کافی باشد، حتی اگر نمره آنها در دو بخش دیگر بسیار پایین باشد. از این رو ما در این گروه، دو دستهبندی برای نمره آزمون GRE General مشخص میکنیم:
- حداقل نمره برای این گروه
اگر میخواهید برای رشتههای فنی مهندسی و علوم پایه اپلای کنید و نمره شما در بخش Quantitative پایینتر از 160 شده است، نمره شما پایین محسوب میشود. در این شرایط لازم است نمره خود را با شرکت مجدد در آزمون GRE General اصلاح نمایید.
- نمره مناسب
برای یک متقاضی اپلای در رشتههای فنی مهندسی و علوم پایه، نمره 165 و بالاتر در بخش Quantitative یک نمره مناسب محسوب میشود. در بخش های دیگر نیز هر چه نمره فرد بالاتر باشد، نسبت به سایر Applicant ها مزیت رقابتی بیشتری دارد.
خوشبختانه دانشجویان رشتههای فنی و مهندسی و علوم پایه در ایران، معمولاً با یک تا دو ماه آمادگی، میتوانند به چنین نمرهای در آزمون GRE General دست یابند. اگر آنها بتوانند در بخش های Verbal و Analytical Writing هم نمره های بهتری به دست بیاورند، آنگاه تمایزی جدی نسبت به سایر رقبای خود خواهند داشت.
- سایر رشته ها (علوم انسانی، مدیریت، زبان، هنر و …)
در مورد سایر رشتههای تحصیلی شرایط میتواند بسیار متفاوت باشد و این امر نیازمند به بررسی دقیق Requirement های مرتبط با Programی میباشد که شما میخواهید برای آن اپلای کنید.
آن چه مشخص است، این که برای موفقیت در اپلای، نیاز دارید حداقل در یک بخش نمره خوبی داشته باشید. شما باید یا مثل متقاضیان رشته های فنی مهندسی و علوم پایه در بخش Quantitative نمره بالای 165 داشته باشید، یا در بخش Verbal که متقاضیان ایرانی معمولاً ضعیف هستند، نمره 155 یا بالاتر به دست بیاورید.
به عنوان مثال افرادی که می خواهند برای رشتههای علوم انسانی و مدیریت (Business) اپلای کنند، لازم است نمره 155 یا بالاتر در بخش Verbal و نمره 4 یا بالاتر در بخش Analytical Writing به دست آورند. البته رسیدن به چنین نمراتی برای ایرانیان بسیار مشکل است و معمولاً نیازمند به 6 تا 8 ماه مطالعه جدی و متمرکز میباشد.
با توجه به معدل کارشناسی و نمره GRE General، شما کجا ایستادهاید؟
بسته به این که معدل کارشناسی شما در چه سطحی است و با توجه به نمره GRE General شما، چهار حالت ممکن است پیش بیاید:
- نمره آزمون GRE شما بالا باشد و معدل خوبی از مقطع کارشناسی کسب کرده باشید.
در این شرایط وضعیت اولیه خوبی برای اپلای دارید و در رقابت، جایگاه خوبی را به دست میآورید. پس از این نظر نگرانی نخواهید داشت و باید به سایر بخشهای پرونده اپلای فکر کنید.
- نمره آزمون GRE شما بالا باشد ولی معدل مقطع کارشناسی شما پایین باشد.
در بسیاری از دانشگاههای ایالات متحده نمره آزمون GRE اهمیت زیادی دارد و کسب نمره بالا تا حدود زیادی معدل پایین را جبران خواهد نمود. بنابراین در این شرایط، شما عملاً ضعف خود را در بخش معدل جبران کردهاید.
- نمره آزمون GRE شما پایین باشد ولی معدل مقطع کارشناسی شما بالا باشد.
در این شرایط، شما در شرایط خطرناکی قرار ندارید و با توجه به سایر بخشهای رزومه و پرونده اپلایتان، شما نسبتاً در حاشیه امن هستید. در این وضعیت، اگر چه نیاز شما به نمره GRE ممکن است حیاتی نباشد ولی با توجه به اهمیت بالای نمره GRE در رقابت برای دریافت پذیرش، بسیار بهتر است که دوباره در آزمون GRE General شرکت کنید و نمره خود را اصلاح نمایید. با توجه به شرایط رقابتی، توصیه اکید ما این است که به این نمره بسنده نکنید و حتماً آن را بهبود دهید.
- نمره آزمون GRE و معدل مقطع کارشناسی شما پایین باشد.
در این حالت وضعیت شما نامناسب است. برای این که بتوانید شانسی برای رقابت جهت دریافت پذیرش داشته باشید، نیاز مبرم به این دارید که نمره آزمون GRE خود را اصلاح نمایید. در این شرایط بهتر است حتماً ضمن کسب آمادگی بیشتر و با هدف به دست آوردن نمره مناسب، دوباره در آزمون GRE شرکت کنید چرا که با دریافت نمره GRE مناسبتر، میتوانید ضعف خود در بخش معدل کارشناسی را پوشش دهید، در عین حال در رقابت با سایر Applicantها مزیت رقابتی داشته باشید.
توجه داشته باشید که ارتباط با استادها یک تسهیل کننده مهم در اپلای است. گاهی ارتباط با استادها و اثرگذاری در آن ها، میتواند تمامی ضعفهای موجود در پرونده شما مثل معدل پایین و نمره GRE نامناسب را به طور کامل پوشش دهد.
در نظر داشته باشید که در فرآیند اپلای فقط یک عامل تعیین کننده نیست. صِرف داشتن معدل بالا در دوره کارشناسی، تضمینکننده موفقیت در فرآیند اپلای نیست، همانطور که یک معدل پایین، شانس دریافت پذیرش را برای هیچ Applicantی به صفر نمیرساند. بلکه مجموعهای از عوامل، شامل نمره زبان (تافل iBT یا آیلتس)، نمره GRE، رزومه علمی، ارتباط با استادها، SOP و حتی Recommendation ها، در کنار معدل، میتواند سرنوشت اپلای یک فرد را مشخص کنند.
از سویی دیگر، تجربه نشان داده است که همه دانشگاهها، پروندهها را به شکلی یکسان بررسی نمیکنند. ممکن است برای یک دانشگاه نمره آزمون GRE اهمیت کمتری داشته باشد و نظر استاد مهمتر باشد و برای دانشگاهی دیگر، این روند برعکس باشد.
در پایان تاکید میکنیم آن چه بیش از هر چیز در فرآیند اپلای موفقیت هر فرد را تضمین میکند، نه نمره GRE و نه معدل کارشناسی، بلکه تمرکز بر روی هدف و ناامیدنشدن است. اگر ایمان داشته باشید که هر نقیصهای را میتوانید با سعی و کوشش برطرف و اصلاح نمایید، هیچ مانعی نمیتواند جلوی موفقیت شما را بگیرد. پس به تلاش خود با جدیت ادامه دهید.
melica
۴ دی ۱۳۹۹سلام . من با مدرک کارشناسی ۱۶ و ارشد ۱۸.۵ در رشته شیمی با یک مقاله isi و مدرک زبان ۷ امکان پذیرش در دوره دکتری را در دانشگاه ubc دارم ؟
علی
۱۳ شهریور ۱۳۹۹سلام من کارشناسی مکانیک خوندم و معدل خوبی نداشتم اما ارشد تغییر رشته دادم به اقتصاد و معدلم تا الان بالاست ،سوالم اینه برای پذیرش دکتری باتوجه به تغییر رشته همچنان معدل کارشناسی تاثیر گذار هست یا نه؟
زهرا
۲۳ فروردین ۱۳۹۹ببخشید اگر کسی معدلش بین ۱۶ تا ۱۷ باشه چه طور میشه؟ معدلش خوبه ؟
سلام، از سوال شما متشکریم. معدل شما، مناسب به شمار میرود و مشکلی برای شما وجود ندارد.
Zohreh
۱۹ دی ۱۳۹۸بسیار عالی بود مطلبتون
سلام، از نظر شما سپاسگزاریم.
داوود
۱۱ مهر ۱۳۹۸بسیار سپاسگزارم بابت مقاله ای با این دقت باز هم ممنون دوست عزیز
سلام، از شما متشکریم.
Anonymous
۳۰ بهمن ۱۳۹۵بسیار جامع و کامل بود. موفق باشید