ویتالیک بوترین خالق اتریوم کیست؟
طرح شبکه اتریوم (Ethereum) در اصل توسط یک برنامهنویس روسی-کانادایی به نام ویتالیک بوترین ارائه شد که این پروژه را با جمعی از برنامهنویسان، کارآفرینان رسانه و فناوران راهاندازی کرد. شبکه اتریوم بهعنوان یک شبکه متنباز (Open Source) و غیرمتمرکز توسط توسعهدهندگان متعدد در سراسر جهان نگهداری و هدایت میشود و رمز ارز آن یکی از رمز ارزهای بسیار ارزشمند در بازار ارز دیجیتال محسوب میگردد. بنابراین، آشنایی با خالق آن ممکن است برای شما جالب باشد. در ادامه با ما همراه باشید تا با بیوگرافی خالق اتریوم بیشتر آشنا شوید.

درباره ویتالیک بوترین، خالق اتریوم
خالق اتریوم که بود؟ هویت خالق اتریوم بر خلاف هویت خالق بیت کوین، مشخص است. ویتالیک بوترین، خالق اتریوم، نویسنده و برنامهنویسی روسی-کانادایی است که از سال ۲۰۱۱ در اجتماع بیت کوین مشارکت دارد و همچنین، در مجله بیت کوین مقالات متعددی نوشته است. او اساسا بهعنوان فردی شناخته میشود که پشت شبکه اتریوم است. این شبکه یک پلتفرم مبتنی بر بلاکچین است که بهعنوان یک کامپیوتر جهانی برای اپلکیشنهای غیرمتمرکز (DApps) عمل میکند.
ویتالیک بوترین قبل از اینکه به خالق رمز ارز اتریوم تبدیل شود، در سال ۲۰۱۳ به مدت شش ماه دور دنیا سفر کرد تا با توسعهدهندگان بیت کوین صحبت کند. در نتیجه این سفرها، او متوجه شد که میتواند یک نسخه جدید و احتمالا بهتر را با تکرار کردن بر روی بلاکچین بیت کوین بسازد و در نهایت، برای بهبود قدرت سیستم، هدف اتریوم برای شبکههای بلاکچین را عمومیتر کرد.
اتر یا Ether (ETH) ارز دیجیتال شبکه اتریوم محسوب میشود و در اغلب موارد با همان نام اتریوم شناخته میشود. شبکه اتریوم از عملکردهای متعددی پشتیبانی میکند که از میان آنها میتوان به ایجاد و توسعه اپلیکیشنها و برنامهها با قدرت ارزهای دیجیتال از جمله اتر اشاره کرد. قراردادهای هوشمند (Smart Contracts) به ذخیره و اجرای این برنامهها بر روی پلتفرم اتریوم کمک میکنند.
کودکی ویتالیک بوترین
اگر به دانستن زندگینامه ویتالیک بوترین علاقهمندید لازم است بدانید بوترین، خالق اتریوم، در ۳۱ ژانویه ۱۹۹۴ در روسیه به دنیا آمد. او تا ششسالگی در روسیه زندگی کرد و سپس، خانوادهاش برای یافتن فرصتهای شغلی بهتر تصمیم به مهاجرت به کانادا گرفتند. وقتی بوترین کلاس سوم ابتدایی بود در برنامهای برای استعدادهای درخشان انتخاب شد. وقتی او در این برنامه شرکت کرد متوجه شد استعدادها و تواناییهای او باعث شده است که در میان معلمها و دانشآموزهای دیگر فردی عجیبوغریب باشد. بوترین بهصورت طبیعی استعداد زیادی در ریاضیات و برنامهنویسی داشت و همچنین، بهشدت به اقتصاد علاقهمند بود. ویتالیک همچنین میتوانست اعداد سهرقمی را دو برابر سریعتر از کودکان همسن خود جمع کند.
ویتالیک با دورهمیهای اجتماعی و رویدادهای فوقبرنامه غریبه بود و دیگران بهگونهای در مورد او صحبت میکردند که انگار یک نابغه ریاضی بود. سپس، او به مدت چهار سال در مدرسه آبلارد (Abelard School) که یک مدرسه خصوصی در تورنتو بود تحصیل کرد. این مدرسه، دیدگاه او را نسبت به آموزش تغییر داد و باعث شد که عطش ویتالیک برای یادگیری و دانش بهطور قابلتوجهی افزایش پیدا کند.
علاوه بر تحصیل، ویتالیک از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۰ به بازی World of Warcraft (WoW) مشغول بود اما وقتی شرکت بلیزارد (Blizzard) تصمیم گرفت که یکی از مهارتهای مهم جنگجوی موردعلاقهاش را در این بازی حذف کند، ویتالیک آن شب گریه زیادی کرد. او متوجه شد که خدمات متمرکز چقدر میتوانند وحشتناک باشند و به همین دلیل دیگر به بازی ادامه نداد.
دوران دانشجویی ویتالیک بوترین
ویتالیک بوترین، خالق اتریوم، در سال ۲۰۱۱ با بیت کوین آشنا شد. او در ابتدا به این رمز ارز مشکوک بود و نمیتوانست متوجه شود که چگونه یک ارز بدون پشتوانه فیزیکی میتواند ارزشمند باشد. با این حال، پس از گذشت مدتی، بوترین در مورد بیت کوین بیشتر یاد گرفت و مجذوب آن شد.
بوترین میخواست با دستیابی به برخی توکنها بهطور رسمی به این اقتصاد جدید و آزمایشی بپیوندد اما نه از کامپیوتر مناسب برای استخراج بیت کوین برخوردار بود و نه پول کافی برای خرید بیت کوین را داشت. بنابراین سعی کرد که از طریق انجمنهای مختلف در این زمینه کار کند. در نهایت، بوترین شروع به نوشتن مقالات برای یک بلاگ کرد که بهازای هر مقاله پنج بیت کوین دریافت میکرد.
ویتالیک بوترین در مقالههایش به ابعاد سیاسی، فناورانه و اقتصادی ارز دیجیتال پرداخت و باعث جذب میهای آلیسی (Mihai Alisie)، یک رومانیایی علاقهمند به بیت کوین، به مقالههای خود شد. در نتیجه، این دو نفر مجله بیت کوین را در سال ۲۰۱۱ تاسیس کردند. بوترین زمان زیادی از روز را به نوشتن در مورد ارز دیجیتال و کار کردن بر روی آن اختصاص میداد و در نتیجه، دانشگاه را ترک کرد. او به سراسر جهان سفر و پروژههای مختلف ارز دیجیتال را بررسی کرد و در نهایت، به این نتیجه رسید که این ارزهای دیجیتال بیش از حد بر روی کاربردهای خاص متمرکزند و به اندازه کافی گسترده نیستند.
ویتالیک بوترین پس از بررسی پروتکلهایی که پروژهها از آنها استفاده میکردند، متوجه شد که از طریق جایگزینی کارکردهای پروتکلها با زبان برنامهنویسی تورینگ (Turing) امکان تعمیم دادن گسترده آنچه پروتکلها انجام میدهند وجود دارد. در علوم کامپیوتر، زبان برنامهنویسی تورینگ در صورت وجود الگوریتم مناسب و میزان کافی زمان و حافظه، کامپیوتر را قادر به حل هر مسئلهای میکند.
تولد اتریوم
در اواخر سال ۲۰۱۳، ویتالیک بوترین، خالق اتریوم، ایده خود را در وایت پیپر (White Paper) توصیف کرد و آن را برای دوستانش فرستاد. در ابتدا، ایده پشت اتریوم بیشتر در مورد ارز دیجیتال بود. با گذشت زمان، دیدگاه تیم تغییر کرد و تا پایان ژانویه ۲۰۱۴، تیم خالق ارز اتریوم متوجه شده بود که ایجاد مخزن فایل غیرمتمرکز تا حدودی آسان است و مفاهیمی مانند ثبتنام، تنها با چند خط کد میتوانند زنده شوند.
پروژه اتریوم در ژانویه سال ۲۰۱۴ بهطور عمومی معرفی شد و تیم اصلی آن متشکل از ویتالیک بوترین، میهای آلیسی، آنتونی دی یوریو (Anthony Di Iorio)، چارلز هاسکینسون (Charles Hoskinson)، جو لوبین (Joe Lubin) و گاوین وود (Gavin Wood) بود. علاوه بر این، بوترین بهعنوان خالق اتریوم در کنفرانس بیت کوین در میامی، پروژه اتریوم را معرفی کرد و چند ماه بعد، تیم تصمیم گرفت که عرضه اولیه (ICO) اتر را ارائه دهد.
تیم اتریوم بیش از ۳۱ هزار بیت کوین از فروش اتر جمعآوری کرد که در آن زمان حدود ۱۸ میلیون دلار بود. پس از آن، این تیم، بنیاد اتریوم را بهعنوان موسسهای غیرانتفاعی در سوئیس تاسیس کرد که وظیفه آن نظارت بر توسعه پلتفرم متنباز اتریوم است. بهطور کلی، طراحی اتریوم بر پایه چند اصل از جمله سادگی، عمومیت، ماژولار بودن، تطبیقپذیری موثر و بهنگام، عدم تبعیض و عدم سانسور شکل گرفت.

ماجرای حمله دائو (DAO)
جدا از ساخت اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (DApps) و سایر موارد استفاده از اتریوم، این پلتفرم به کاربران امکان راهاندازی و اجرای پروژههای دائو (مخفف Decentralized Autonomous Organization به معنی “سازمانهای مستقل غیرمتمرکز”) را میدهد. دائو بیش از ۱۵۰ میلیون دلار اتر از حدودا ۱۱۰۰۰ عضو خود جمعآوری کرد که البته به دلیل نقصهایی که در کدهای آن وجود داشت هک شد. به همین دلیل، خالق اتریوم از سافت فورک (Soft Fork) شبکه اتریوم حمایت کرد. سافت فورک به معنی قرار دادن فرد مهاجم در بلکلیست و ممانعت از انتقال نقدینگی دزدیدهشده توسط او بود.
از سوی دیگر، فرد مهاجم به جامعه اتریوم نامهای نوشت و در آن مطرح کرد که وجوه بهصورت قانونی به دست آمدهاند. او همچنین، مطرح کرد که هر کسی تلاش کند موجودی اتر او را تصرف کند با پیامدهای قانونی روبرو خواهد شد. در نتیجه این موضوع برای بازیابی ارزهای دزدیدهشده که همه با آن موافق نبودند، هارد فورک (Hard Fork) اتفاق افتاد. در نتیجه این اتفاق، شبکه به دو بلاکچین مجزا به نامهای اتریوم و اتریوم کلاسیک (Ethereum Classic) تقسیم شد. اتریوم کلاسیک مربوط به گروهی بود که موافق با تغییر در بلاکچین نبودند.
موضوع هارد فورک بسیار بحثبرانگیز شد زیرا یکی از مهمترین اهداف بلاکچینها مقاوم بودن در برابر سانسور و عدم ایجاد تغییر در بلاکچین بود. این وضعیت، چالشهای فنیای را ایجاد کرد و پایههای اخلاقی و فلسفی تکنولوژی و همچنین، تابآوری رهبر پروژه اتریوم را زیر سوال برد. با این حال، محبوبیت اتریوم بیشتر از محبوبیت اتریوم کلاسیک است.
پروژه اتریوم ۲
خالق اتریوم متوجه شد که این شبکه قربانی موفقیت خودش شده است و کارمزد تراکنش در این شبکه بسیار بالاست؛ بهطوریکه یک کاربر معمولی برای تراکنشها باید هزینه گزافی را پرداخت کند. به همین دلیل، ویتالیک بوترین تصمیم گرفت که بر روی چند بعد از پلتفرم اتریوم کار کند که این ابعاد شامل کارمزد و سرعت تراکنش و همچنین، قابلیت استفاده و مقیاسپذیری اتریوم میشدند.
بنابراین، پروژه اتریوم ۲ در سال ۲۰۲۰ شروع شد و تا سال ۲۰۲۲ دو مرحله آن به اتمام رسید. در نتیجه این دو مرحله، مکانیسم اجماع این پلتفرم از PoW به PoS تغییر یافت تا این شبکه از نظر مقیاسپذیری، امنیت و حتی سازگاری با محیط زیست، بهبود پیدا کند. با این حال، یک مرحله دیگر از این پروژه که شاردینگ (Sharding) نام دارد همچنان در حال اجراست و هنوز نهایی نشده است. پیشبینیها نشان میدهند که ممکن است این پیشرفتها در ترغیب افراد به خرید اتریوم بسیار موثر باشند.
ثروت خالق اتریوم
خالق اتریوم در سال ۲۰۲۲ از دارایی خالص ۱.۴۶ میلیارد دلار برخوردار است. نام ویتالیک بوترین در دنیای ارز دیجیتال، جایگاه مخصوصی دارد اما از آنجایی که ارزش سهام و قیمت اتریوم در این بازار دائما در نوسان است نمیتوان برای ثروت خالق اتریوم یک رقم ثابت را اعلام کرد، زیرا دارایی ویتالیک بوترین عمدتا به شکل ارز دیجیتال است. بهطور کلی، ویتالیک بوترین در دو کیف پول شناختهشده، ۲۹۰ هزار اتر است.
چند نقلقول از خالق اتریوم
اکنون که با زندگینامه ویتالیک بوترین بیشتر آشنا شدهاید، ممکن است برایتان جالب باشد که چند مورد از نقلقولهای خالق اتریوم را بخوانید. در ادامه برخی از این نقلقولها را مطرح کردهایم.
- «برای داشتن یک پایگاه داده غیرمتمرکز باید امنیت داشته باشید. برای اینکه امنیت داشته باشید، باید انگیزه داشته باشید.»
- «به یاد میآورم که برای مدتی طولانی میدانستم که از برخی جهات غیرعادی هستم.»
- «هر چقدر جامعه پیچیدهتر میشود، تقلب از بسیاری جهات آسانتر میشود و کنترل یا حتی درک آن دشوارتر میگردد.»
- «مزیت اصلی تکنولوژی بلاکچین این است که قرار است ایمنتر باشد اما اعتماد کردن به تکنولوژیهای جدید عموما دشوار است و این تناقضی است که واقعا نمیتوان از آن اجتناب کرد.»
- «انقلاب صنعتی برای اولین بار به ما اجازه داد که نیروی انسانی را با ماشینها جایگزین کنیم.»
- «اعتماد محصول ماست. ما مشکلی با لاکپشت بودن در رقابت نداریم.»
- «مدتهاست که گفتهام رقابت بسیار زیادی در پروژههای ارز دیجیتال وجود دارد، در حالی که رقابت اصلی با دارایی سنتی است.»
- «اگر میتوانید یک توکن بسازید، اگر میتوانید یک فرهنگ بسازید، پس شما میتوانید دنیا را از نو بسازید.»
ویتالیک بوترین، خالق اتریوم، یک کارآفرین، یک نابغه تکنولوژی و مغز متفکر اتریوم محسوب میشود. او همان کسی است که دنیا به آن نیاز دارد زیرا ما انسانها میخواهیم اقتصاد جهان را بهبود ببخشیم، از دادههای خود محافظت کنیم و برای آینده آماده شویم. بسیاری از افراد همچنان فکر میکنند که ارز دیجیتال فریب است اما افرادی مانند ویتالیک بوترین شخصیتهایی واقعی هستند و آنچه تولید میکنند فاصله زیادی با فریب دارد. به همین دلیل است که بسیاری از افراد به سرمایهگذاری در این بازار و خرید و فروش اتریوم علاقهمندند. این افراد از پتانسیل این بازار برای رشد بهخوبی آگاه هستند.