چگونه اصل مدرک تحصیلی خود را برای اپلای از دانشگاه دریافت کنیم؟
برای تحصیل در خارج و اخذ پذیرش تحصیلی نیاز به آماده سازی و ارائه مدارکی وجود دارد. لیست مدارک مورد نظر در برخی دانشگاهها ممکن است تفاوتهایی با هم داشته باشند ولی از جمله مدارکی که در اغلب دانشگاهها مورد نیاز میباشد می توان به رزومه، توصیهنامه، انگیزهنامه (SOP)، مقالهها، گواهینامه فارغالتحصیلی، ریز نمرات و نمرات آزمونهای پیشنیاز مانند آیلتس، تافل یا GRE اشاره کرد. شاید بتوان گفت از مهمترین و اصلیترین این مدارک، ریز نمرات و گواهینامه فارغالتحصیلی است.
همانطور که می دانید دانشجویانی که در دانشگاه سراسری و به صورت روزانه مشغول به تحصیل بودهاند، به دلیل تحصیل رایگان به ازای سالهای تحصیلی و مطابق با منطقهای که در زمان آزمون کنکور در آن حضور داشتهاند، به دولت تعهد خدمت داشته و مدارک آنها (ریز نمرات و گواهینامه فارغالتحصیلی) در گرو دانشگاه تا پس از اتمام این تعهد باقی می ماند. بنابراین چنانچه شما نیز جزء دانشجویان دانشگاههای سراسری بودهاید و برای اپلای نیاز به اصل مدرک خود دارید، در ادامه این مقاله راهکارهایی ارائه شده است که به کمک آن میتوانید مدرک خود را آزاد نموده و برای دانشگاه مورد نظر اپلای نمایید.
روش های آزاد کردن مدرک
برای آزاد سازی مدرک سه راه وجود دارد:
- انجام و به پایان رساندن تعهد خدمت
اولین راه این است که سالهایی را که برای شما به عنوان تعهد خدمت در نظر گرفتهاند، سپری نموده و پس از آن مدرک خود را دریافت نمایید. میزان این تعهد را رشته و منطقهای (منطقه یک، دو و سه) که در زمان کنکور شرکت کرده و قبول شدهاید، تعیین مینماید.
- پرداخت هزینه تعهد خدمت
راه حل دوم، خرید مدرکتان است، در حقیقت با پرداخت هزینه، مدرک خود را آزاد میکنید. هزینه آزاد کردن مدرک به تعداد ترمهای گذرانده شده، تعداد واحدها، سال شروع تحصیل، دانشگاه و منطقه کنکور، بستگی دارد.
چنانچه در حال تحصیل هستید و قصد اپلای برای دانشگاههای خارجی را دارید، میتوانید از دانشگاه خود، تقاضای گواهی اشتغال به تحصیل نموده و ریز نمرات ترمهای گذرانده شده خود را با پرداخت مبلغی به عنوان ودیعه دریافت کنید. بدیهی است که برای دریافت اصل مدرک بعد از فارغ التحصیلی میبایست تمامی هزینه را پرداخت کنید.
نکته: خرید سنوات تحصیلی بستگی به منطقه ای که کنکور دادهاید دارد و بر این اساس مبالغ متفاوتی را شامل میشود. به عنوان مثال اگر در منطقه دو، کنکور داده باشید، نرخ پایه سالهایی که مشغول به تحصیل بودهاید در ترمهایی که گذراندهاید، ضرب شده و در نهایت در عدد ۲ (منطقه)، ضرب میشود. اگر اطمینان دارید که در آن سال رتبه کنکور شما با درصدهای دروس امتحانی افرادی که در مناطق یک آزمون دادهاند یکی بوده، میتوانید به سازمان سنجش مراجعه کنید و نامهای دریافت نمایید که بر اساس آن سنوات شما را نیز بر مبنای منطقه یک، محاسبه کنند. همین شرایط برای دانشجویان منطقه سه نیز امکان پذیر است.
- آزادسازی مدارک از طریق عدم کاریابی
در صورتیکه شما شرایط لازم را داشته باشید میتوانید با ارائه گواهی عدم کاریابی به دانشگاه بدون پرداخت هزینه مدرک خود را آزاد نماید. برای این منظور به موسسه کاریابی شهر و یا استان خود مراجعه میکنید و برای کاریابی ثبت نام مینمائید. پس از گذشت ششماه از تاریخ ثبت نام در موسسه کاریابی میتوانید به این موسسه مراجعه نموده و با توجه به عدم معرفی فرصت شغلی متناسب با تخصصتان از آنها نامهای درخواست نمائید، که در آن قید شود که تا کنون کار متناسب با رشته و تخصصتان، به شما معرفی نکردهاند. این نامه را موسسه کاریابی به اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی شهرستان شما ارسال میکند. در این مرحله گزارش عدم کاریابی شما توسط اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی به اداره کل مرکز استان اعلام میگردد. در نهایت نامه از اداره کل به دانشگاه محل تحصیل شما ارسال شده و به دلیل عدم کاریابی میتوانید مدرک تحصیلی خود را آزاد نمایید.
ثبت نام در موسسه کاریابی بر اساس شرایطی که در ذیل به آن اشاره شده است صورت میگیرد:
- سپری شدن حداقل یکسال تمام از تاریخ فارغ التحصیلی متقاضی مندرج در گواهی موقت .
- با توجه به الزام آقایان به گذراندن خدمت سربازی پیش از کار، از تاریخ صدور کارت پایان خدمت یا معافیت دائم (پزشکی یا غیر پزشکی) باید حداقل شش ماه گذشته باشد.
نکته: در زمان ثبت نام در موسسه کاریابی، حقوق مورد نظر خود را مبالغ بالایی اعلام نمایید تا امکان معرفی کار مرتبط با تخصص شما، با توجه به آنچه درخواست دادهاید به حداقل برسد.
با توجه به مطالب گفته شده، با تطابق شرایط خود با هر یک از سه روش مطرح شده، میتوانید مدرک خود را دریافت نمائید. چنانچه وقت کمی تا اپلای و ارائه اصل مدرک به دانشگاه مقصد برای شما باقی مانده است، شاید بهترین گزینه پرداخت هزینه آزادسازی مدرک باشد چرا که ارائه گواهی عدم کاریابی به دانشگاه و در نهایت آزادسازی مدرک به مراتب به زمان بیشتری نیاز دارد و باید از قبل برای آن برنامهریزی نمائید.
کامران ابراهیمی
۲۵ اسفند ۱۳۹۶با سلام و احترام؛ من ورودی سال 84 مقطع کارشناسی دوره روزانه از منطقه 3 هستم. سال 89 (10 ترم تحصیلی) از کارشناسی فارغ التحصیل و همون سال مشغول به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد دوره روزانه شدم. سال 92 (6ترم تحصیلی) فارغ التحصیل کارشناسی ارشد شدم. مهر 93 مقطع دکتری دوره روزانه رو شروع کردم و هم اکنون مشغول به تحصیل هستم. در کل نزدیک 5 سال سابقه کار دارم که اون یک سال بین فارغ التحصیلی مقطع ارشد و دکتری هم شامل میشه. الان برای اقدام برای اقامت در خارج از کشور، مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشدمو نیاز دارم. چطور میتونم یکی از این مدرک رو آزاد کنم؟ قابل ذکر است که دارای کارت معافیت دائم می باشم. با تشکر
ا سلام از سوال شما متشکریم. از آنجا که رویه های وزارت علوم و وزارت کار، مرتب تغییر می نماید ما نمی توانیم به صورت دقیقی در این رابطه اظهار نظر کنیم. شما می توانید برای دریافت پاسخ دقیق در این رابطه به وزارت علوم و وزارت کار مراجعه نمایید.
حامد
۲۴ اسفند ۱۳۹۶سلام و عرض ادب من سال ۹۳ فارغ التحصیل کارشناسی شدم در رشته برق و همون سال ارشد خوندم تا سال ۹۵ در سال ۹۴ مشغول به کار شدم و موازی با ارشد بیمه شدم تا الان این سابقه کار برای کارشناسی لحاظ میشه یا ارشد؟ و چقدر از اون مبلغ را کم می کند؟ لطفا جواب بدین. ممنونم
با سلام از سوال شما متشکریم. برای بررسی دقیق این موضوع لازم است به وزارت علوم مراجعه نمایید زیرا این موارد می تواند برای هر نفر با دیگری متفاوت باشد. ضمناً رویه ها نیز به طور مرتب در حال تغییر است.
وهاب
۲۴ اسفند ۱۳۹۶درود بر شما. یه سوالی داشتم. من کاردانیمو سال ۸۸ دانشگاه دولتی گرفتم. پشت سرش از دانشگاه آزاد لیسانس گرفتم. بعدشم بازم دانشگاه دولتی روزانه ارشد گرفتم. واسه اپلای باید کلیه مدارک آزاد بشن یا همون ارشد کافیه؟
با سلام از سوال شما متشکریم. فقط مدارک مربوط به دوره های روزانه در دانشگاه های سراسری باید با پرداخت هزینه آزاد شوند. برای دوره هایی که شما هزینه تحصیلتان را پرداخت کرده اید، نیازی به آزاد کردن مدارک نخواهد بود.
محمد
۱۹ اسفند ۱۳۹۶سلام و خسته نباشید ممنون میشم اگر به سوال من هم جواب بدید من تازه از مقطع ارشد فارغ التحصیل شدم. حدود یک ماه پیش. قصد دارم مدرک لیسانس و ارشدم رو بخرم. اما میدونم روندش طولانی و ممکنه تا موعد مقرر آماده نشه و من به امسال نرسم برای اپلای. میخاستم بدونم آیا میشه از گواهی موقت به جای اصل دانشنامه استفاده کرد؟ آیا امکان ترجمش هست و مورد قبول واقع میشه؟ سپاس گزارم
با سلام از سوال شما متشکریم. برای اپلای نیازی به اصل مدارک و آزاد کردن دانشنامه ندارید. شما می توانید با ریزنمرات غیر رسمی اپلای کنید. زمان نیاز به اصل دانشنامه، در هنگام ثبت نام حضوری در دانشگاه پس از دریافت پذیرش و ویزا و سفر به کشور مربوطه می باشد. پس با خیال راحت و بدون نیاز به آزاد کردن مدارک، اپلای نمایید.
سارا
۱۷ اسفند ۱۳۹۶سلام. ایا مدرک دانشگاه پیام نور هم باید واسه ازاد کردنش هزینه صرف کرد؟ بنده ارشد رو 5 سال پیش گرفتم و حال چند ماهی میشه دکتری گرفتم . جهت ازاد کردن مدرک ارشد باید چه کنم؟
با سلام از سوال شما متشکریم. آزاد کردن مدارک منحصر به دوره های روزانه در دانشگاه های سراسری می باشد و اگر در طول تحصیل هزینه آن را پرداخت کرده اید، نیازی به آزاد کردن مدارک ندارید و می توانید با مراجعه به دانشگاه، اصل دانشنامه خود را دریافت کنید.
حمید
۱۷ اسفند ۱۳۹۶سلام و عرض ادب من چند سوال داشتم، ممنون میشم اگه کمکم کنید... ۱- در صورت نداشتن کارت پایان خدمت اما با داشتن معافیت تحصیلی آیا می توان مدرک ارشد را آزاد کرد؟ بنده ورودی ۹۰ جامعه شناسی بودم و ۹۴ کارشناسی رو گرفتم و همان سال هم ارشد جامعه شناسی شروع کردم و دی ماه امسال فارغ تحصیل شدم. در صورت امکان هزینه اش چطور محاسبه می شود؟ یعنی مبلغ نهایی چقدر می شود؟ ۲- اگر در دانشگاهی خارجی پذیرش دکتری گرفته شود، بدون معافیت دائم چگونه می توان از کشور خارج شد؟ یعنی آیا معافیت تحصیلی برای دوره ۴ ساله دکترا وجود دارد؟ چگونه؟ ۳- آیا پذیرش در دانشگاهی خارجی مستلزم داشتن مدارک آزاد شده یا دانشنامه است یا اینکه میتوان پذیرش گرفت و بعد به دنبال آزادکردن مدارک رفت؟ ۳- برای پذیرش آیا باید مدارک کارشناسی و ارشد را آزاد کرد یا فقط کارشناسی ارشد کافیست؟ اصلا آیا میشود بدون آزادکردن مدرک کارشناسی مدرک ارشد را آزاد کرد؟ واقعا ممنون میشم اگر یکی از دوستان مطلع بتواند جواب سوال هایم را بدهد
با سلام 1. با داشتن پذیرش تحصیلی و معافیت تحصیلی می توان مدارک تحصیلی مقاطع قبل را آزاد کرد و از این بابت محدودیتی وجود ندارد. در مورد هزینه ها نمی توانیم اظهار نظر کنیم و باید این موارد را از دانشگاه یا وزارت علوم استعلام نمایید. 2. با داشتن پذیرش در یک مقطع تحصیلی که قبلاَ برای آن از معافیت تحصیلی استفاده نکرده باشید، امکان خروج از کشور وجود دارد. دوره زمانی این معافیت برای دوره دکتری تا بیش از 6 سال نیز ممکن است قابل تمدید باشد. 3. اقدام برای دریافت پذیرش یا اپلای نیازمند به آزاد کردن مدارک نیست. اما ثبت نام حضوری در دانشگاه پس از دریافت پذیرش، دریافت ویزا و سفر به کشور مربوطه نیازمند به اصل دانشنامه می باشد. 4. برای ثبت نام حضوری در دانشگاه نیازمند به اصل دانشنامه تمامی مقاطع تحصیلی هستید.
مبینا
۱۴ اسفند ۱۳۹۶با سلام، من نامه لغو تعهد اداره کار برای دریافت دانشنامه ارشد رو گرفتم ولی بهم گفتن این نامه تا یک ماه اعتبار داره، و این رو هم گفتن که بعد این یک ماه دوباره صادر نمیشه!! من یک و پونصد به صندوق رفاه بدهکارم، و شاید نتونم تا قبل از تعطیلات عید این هزینه رو بپردازم. یعنی واقعا دوباره اداره کار این نامه رو صادر نمیکنه؟؟؟؟
با سلام از سوال شما متشکریم. ما در این رابطه نمی توانیم اظهار نظر کنیم و شما فقط از اداره صادر کننده نامه می توانید در این رابطه استعلام نمایید.
زهرا
۱۲ اسفند ۱۳۹۶سلام وقت بخیر من کارشناسیمو تیر۹۲ تموم کردم و شهریور ۹۳ گواهی موقتمو گرفتم. ارشدمم ۹۳ شروع شد و شهریور ۹۶ دفاع کردم.الان رفتم اداره کاریابی میگن ممکنه فقط مدرک ارشدم آزاد شه، چون یک سال بین کارشناسی و ارشدم فاصله افتاده. واقعا چیزی که گفتن صحت داره؟ ممنون میشم جواب منم بدین
با سلام با توجه به تغییرات مکرر قوانین، ما در رابطه با جزئیات این موضوع نمی توانیم اظهار نظر کنیم. اداره کار و وزارت علوم تنها مراجعی هستند که می توانند در این رابطه اعلام نظر نمایند.
زهره
۶ بهمن ۱۳۹۶سلام وقت بخیر، من کارشناسی متالورژی خوندم برا ارشد میخوام مدیریت بخونم، اینکه کدوم مدرکتو آزاد کنی فرق میکنه؟؟
شما میبایست کلیه مدارکی که در پروفایل خود به عنوان سوابق تحصیلی بیان کردهاید ارسال نمایید. این شامل همه دانشنامه هایی که در فرایند دریافت پذیرش تحصیلی اعلام نمودهاید و در دریافت پذیرشتان موثر بوده میگردد.
مهرزاد
۵ آذر ۱۳۹۶سلام خسته نباشید تورو جان هرکی دوس دارید جواب سوال منو بدید! من لیسانسم روزانه بود و شهریور 93 فارغالتحصیل شدم. 3 ماه بعد رفتم سربازی و 21 ماه خدمت کردم و شهریور 95 خدمتم تموم شد. 1 سال بعد یعنی مهر 96 شروع ارشد روزانه بوده و الان ترم یک ارشدم. دارم برای اپلای تلاش میکنم. توی یک سال بین پایان خدمت و شروع ارشد هم 5 ماه بیمه با مدرک پیش دانشگاهی دارم. حالا برای آزادسازی مدارک چیکار کنم؟ اداره کار شیراز میگه اگه یک سال از پایان خدمت بگذره مشمول قانون عدم کاریابی نمیشیم. سوال اول: میتونم از پایان خدمتم برای گرفتن مدرک ارشد استفاده کنم(سربازی قبل ارشد بوده)؟ سوال دوم: اگه سه سال و نیم(هفت ترمه لیسانس گرفتم) از فارغ التحصیلی بگذره مدرک آزاد میشه؟ سوال سوم: میشه مدتی بعد از گرفتن اپلای مدرک رو تحویل دانشگاه اون کشور داد یا حتما موقع ثبت نام نیازه؟؟ سوال چهارم: زمان بندی اقدام برای اپلای با توجه به تاریخ فارغ التحصیلی باید چجور باشه که به مشکلی برنخوریم؟
شما دو برابر دوران تحصیلتان در دوره های روزانه تعهد خدمت دارید. پس تا زمانی که میزان تحصیلات شما در دوره های روزانه مشخص نشود، اصولاً نمی توانید برای آزاد کردن مدارک اقدام کنید. پس ابتدا باید دوران تحصیل ارشد را به پایان رسانید هر چند احتمالاً همین حالا نیز می توانید با پرداخت هزینه فقط مدرک کارشناسی خود را آزاد نمایید. برای آزاد کردن مدارک اصلاً عجله نکنید و این موضوع فعلاً هیچ اهمیتی ندارد. صبر کنید تا پذیرش خود را دریافت کنید، سپس به آزاد کردن مدارک خود فکر کنید. در رابطه با زمان بندی اپلای، می توانید به مقاله زیر مراجعه کنید: ددلاین چیست؟ https://www.tehranpayment.com/wiki/other/what-is-university-deadline