اپلای چیست؟
احتمالاً، حالا که این مقاله را میخوانید، شما نیز مثل بیشتر فارغالتحصیلان دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد به فکر تحصیل در دانشگاههای خارجی افتادهاید و علاقهمندید در این مورد بیشتر بدانید. در این دوره، یعنی مرحله آشنایی و کسب اطلاعات اولیه در مورد اپلای، سوالات بیشماری در مورد تحصیل در خارج از کشور در ذهن شما وجود دارد. بهصورت کلی اپلای برای کشورهای مختلف متفاوت است، اما سعی کردهایم در این مقاله مسیر کلی این فرایند و سوالات شما را توضیح دهیم؛ با ما همراه باشید.

اپلای چیست؟
اپلای (Apply) یا درخواست پذیرش، به مجموعه اقداماتی گفته میشود که میتواند منجر به دریافت پذیرش تحصیلی (Admission) از دانشگاههای خارج از کشور شود. به طور عمومی حتی به مراحل بعد از ادمیشن یا دریافت پذیرش از دانشگاه، مثل دریافت فرمهای مربوط به ویزا، تعیین وقت سفارت و اقدامات مربوط به درخواست ویزا و تهیه بلیط هواپیما نیز اپلای گفته میشود. به کسی که Apply میکند، متقاضی دریافت پذیرش یا Applicant میگویند.

مراحل و مدارک لازم برای اپلای تحصیلی
حال که میدانیم اپلای و اپلای کردن چیست، برای آن که دید بهتری نسبت به ابتدا تا انتهای فرایند Apply داشته باشیم نیازمندیم تا با مهمترین جنبههای این فرآیند طولانی، پرهزینه و پر استرس آشنا شویم که شامل موارد زیر میشود.
برنامهریزی و زمانبندی
شما باید یک زمان مشخص را برطبق شروع ترم جدید دانشگاه مورد نظرتان در نظر بگیرید و طبق این زمان به برنامهریزی بپردازید. زمانبندی فرایند اپلای برای هر شخص متفاوت است و میتواند ۳ تا ۶ ماه یا ۱ سال بهطول انجامد.
تعیین کشور و شهر مورد نظر
در این مرحله کشور مورد نظر خود را انتخاب میکنید. برای انتخاب کشوری برای زندگی و تحصیل، بهتر است یک سری از فاکتورها را در نظر بگیرید.
- هزینه تحصیل و امکان تحصیل رایگان
- سطح علمی دانشگاههای آن کشور در جهان
- هزینه زندگی در کشور مورد نظر
- آینده شغلی پس از تحصیل
- بعد مسافت و امکان رفت و آمد به ایران
- میزان سختی در مراحل گرفتن ویزا
- امکان گرفتن اقامت بعد از تحصیل
- شرایط فرهنگی، اجتماعی و سبک زندگی
- زبان کشور مقصد
- آب و هوا
فهرست کردن رشته و دانشگاههای مورد علاقه
پس از آن که کشور و شهر مورد نظر خود را انتخاب کردید، حال نوبت ایجاد فهرستی از دانشگاههای مورد علاقهتان است. برای انتخاب بهترین دانشگاه از نظر علمی و سطح جهانی میتوانید از سایتهای معتبر مانند QS کمک بگیرید. دانشگاههای انتخابی را لیست کرده و به سایت آنها مراجعه کنید و نحوه اپلای به آنها را بررسی کنید. بهتر است به این نکته نیز توجه کنید که ممکن است دانشگاه مورد علاقه شما رشته مورد نظرتان را نداشته باشد؛ بنابراین، قبل از اپلای حتما این مورد را بررسی کنید.
توجه: ممکن است پروسه اپلای برای هر دانشگاه از لحاظ پرداخت اپلیکیشن فی، زبان مورد نیاز و غیره متفاوت باشد؛ بنابراین حتما شرایط آن دانشگاه را از سایت رسمی آن چک کرده و بعد وارد مراحل دیگر شوید.
دیدن پیشنیازها در سایت دانشگاه
شما در این مرحله کشور مقصد، دانشگاه و رشته خود را انتخاب کردهاید و باید مدارک، پیشنیازها، زبان و دیگر شرایط را برای اپلای فراهم کنید. این مرحله معمولا از دیگر مراحل اپلای بیشتر زمان برده و سختتر است.
شرکت در آزمون زبان
در این مرحله، از دانشگاه مقصد جویا میشوید که چه مدرک زبانی را قبول دارد. آزمونهای زیادی برای اپلای کردن وجود دارند که مورد پذیرش دانشگاهها هستند. از جمله مهمترین این آزمونها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
آزمون تافل: تافل مخفف عبارت Test of English as a Foreign Language بوده و یکی از معتبرترین و محبوبترین آزمونهای زبان انگلیسی در جهان است که توسط موسسه ETS برگزار میشود. این آزمون به ۴ دسته تافل iBT، تافل Home Edition، تافل PBT و تافل CBT تقسیم میشود و میزان تسلط افراد غیرانگلیسی زبان را به زبان انگلیسی در زمینه نوشتاری، گفتاری، شنیداری و خوانش میسنجد.
آزمون آیلتس: آزمون آیلتس مخفف عبارت International English Language Testing System بوده و یکی از معتبرترین آزمونهای زبان انگلیسی بهشمار میآید. این آزمون مانند آزمون تافل توسط دانشگاههای مطرح جهان قابل قبول است و توسط ۳ موسسه British Council، ESOL دانشگاه کمبریج و IDP استرالیا اداره میشود.
آزمون GRE: این آزمون مخفف عبارت Graduate Record Examination بوده و یکی دیگر از آزمونهای زبان انگلیسی محسوب میشود که برای مقاطع ارشد و دکتری کاربرد دارد. آزمون GRE به دو صورت GRE General و GRE Subject وجود دارد. این آزمون نیز زیر نظر موسسه ETS برگزار میشود.
آزمون دولینگو: این آزمون مخفف عبارت Duolingo English Test بوده و آزمونی برای سنجش مهارت زبان انگلیسی است. این آزمون بهصورت تطبیقی (Adaptive) و مبتنی بر کامپیوتر برگزار میشود.
آزمون PTE: مخفف عبارت Pearson Test of English بوده و مناسب دانشجویان و دانش آموزانی است که قصد ادامه تحصیل در خارج از کشور را دارند. آزمون PTE یکی از آزمونهای معتبر و بینالمللی زبان در سطح دنیا است که در اکثر کشورها مورد قبول واقع میشود.
پس از آن که در یکی از این آزمونهای زبان نمره قبولی کسب کردید، برای دانشگاه مقصد با مدارک لازم دیگر آن را ارسال میکنید.
تهیه رزومه تحصیلی و CV
تهیه یک رزومه تحصیلی عالی یا CV شانس شما را برای اپلای بالا میبرد. هدف از نوشتن رزومه، نشان دادن خلاصه و چکیدهای از سوابق تحصیلی شما بوده و حداکثر یک یا دو صفحه است. CV به مراتب مفصلتر بوده و طولانیتر است. اگر شما در رزومه، سوابق و مهارتهای تخصصی خود را بهصورت خلاصه عنوان کردهاید، میتوانید در CV درباره آنها شرح دهید و حتی نکات مهم مقاله را عنوان کنید. برای اپلای به دانشگاه مورد علاقهتان ابتدا سایت دانشگاه را بررسی کنید و بررسی کنید که کدام یک را از شما میخواهد و بعد یکی از این دو مورد را نوشته و آپلود کنید. مواردی که باید در رزومه و CV آورده شود عبارتاند از:
- علاقهمندیها در حوزه پژوهش
- اطلاعات شخصی
- جوایز و افتخارات
- سوابق کار
- تحصیلات
- مقالات
- مهارتها
برای اطلاع از نحوه نوشتن رزومه و همچنین نکاتی که باید در آن رعایت کرد، میتوانید به مقاله همه آنچه که باید در مورد رزومه و CV بدانید مراجعه کنید.
نگارش انگیزهنامه یا SOP
Statement Of purpose یا انگیزهنامه یکی از مهمترین مدارک برای اپلای شما است. انگیزهنامه مانند یک پل ارتباطی بین شما و دانشگاه موردعلاقهتان است. بدین صورت که شما در این نوشته میتوانید به دانشگاه نشان دهید که لیاقت، علاقهمندی و اراده لازم برای کسب علم و دانش را دارید. نکاتی که در نوشتن انگیزهنامه باید رعایت کنید در مقاله انگیزه نامه یا SOP چیست؟ به تحریر درآمده است، اما بهصورت کلی سعی کنید علایق حرفه ای خود و هدفتان از تحصیل؛ همچنین این که چرا آنها باید شما را انتخاب کنند را در انگیزهنامه خود بنویسید.
توصیه نامه استاد (Recommendation)
توصیهنامه برای توصیف تواناییهای شما به خصوص تواناییهای علمی و پژوهشیتان است که از طرف اساتید دانشگاهتان برای اساتید دانشگاه مقصد فرستاده میشود. بهتر است در این نامه نقطه تمایز شما نسبت به دیگر دانشجویان نوشته شود. دلیل این که دانشگاه مقصد از شما انگیزهنامه میخواهد، شناخت بهتر آنها برای کسب اطلاعات درباره فرد شما است تا ببینند آیا برای رشتهای که درخواست دادهاید مناسب هستید یا خیر. برای اطلاع بیشتر در رابطه با توصیهنامه میتوانید مقاله ما با عنوان همه آنچه باید در مورد توصیه نامه بدانید را مطالعه کنید.
ارسال ایمیل به استادهای دانشگاه مقصد
پس از آنکه در آزمون زبان شرکت و مدارک خود را آماده کردید، باید به اساتید دانشگاه مقصد برای اخذ فاند ایمیل ارسال کنید. در این ایمیل باید رزومه یا CV خود را برای او ارسال کنید و توضیحاتی کوتاه و جامع در مورد تواناییهای علمی و دلیل انتخاب رشته موردنظرتان بدهید. همچنین بهتر است در این ایمیل تواناییهای فردی خود را که سبب تمایز شما از دیگران میشود را بنویسید. میتوانید مقاله ارتباط با اساتید دانشگاه مقصد برای اپلای را برای اطلاع بیشتر در رابطه با این موضوع و نحوه پیدا کردن اساتید مطالعه کنید.
اسکالرشیپ (Scholarships)
کمک هزینهای است که از طرف دانشگاهها، نهادهای دولتی، سازمانها و موسسات خیریه به دانشجویانی که قصد اپلای تحصیلی دارند، داده میشود. این کمک هزینه بر اساس توانایی بالا، رزومه درخشان و نمرات بسیارخوب به دانشجویان اعطا میشود.
اپلای برای دانشگاه
در این مرحله شما تمامی مدارک مورد نیاز را آماده کردهاید و آماده اپلای برای دانشگاه هستید. مراحلی که باید برای آنها آماده باشید عبارتاند از:
آماده و ترجمه کردن مدارک تحصیلی
برای این که مدارک خود را برای دانشگاه مقصد ارسال کنید ابتدا باید آنها را ترجمه کنید. مدارکی که باید برای دانشگاه مقصد ارسال و ترجمه شود عبارتاند از:
- مدارک تحصیلی برای اپلای (Academic transcripts & certificates)
- گواهی آزمونهای استاندارد مورد نیاز برای تحصیل در خارج از کشور
- معافیت تحصیلی برای مشمولین خدمت سربازی
- توصیه نامه (Letter of Recommendation)
- فرم درخواست (Application Form)
- ترجمه مدارک شخصی برای اپلای
- CV یا رزومه (Resume)
- گذرنامه (Passport)
- گواهی تمکن مالی
- هدفنامه (SOP)
- گواهی سلامت
- عکس پرسنلی
تکمیل فرم دانشگاه
یکی از مهمترین بخشها در روند اپلای تحصیلی پر کردن فرمهای دانشگاه مقصد است. این فرم معمولا در سایت اصلی دانشگاه قابل مشاهده است. این فرم که در اصطلاح به آن Application Form یا فرم درخواست پذیرش میگویند، به اطلاعاتی احتیاج دارند که باید از قبل آنها را آماده کنید. این اطلاعات عبارتاند از:
- پر کردن بخش درخواست شامل نام رشته مورد نظر جهت تحصیل، مقطع رشته، زمان درخواست برای ورود به دانشگاه، نحوه تحصیل بهصورت تمام وقت یا پاره وقت
- نام و نام خانوادگی کامل و مطابق پاسپورت
- آدرس محل سکونت بهصورت دقیق
- تاریخ تولد به میلادی و محل تولد
- آدرس ایمیل و شماره تماس
- سوابق تحصیلی
- سوابق کاری
- جنسیت
هزینه اپلیکیشن فی
پس از آن که مدارک خود را در سایت دانشگاه ثبت کردید، هزینهای با عنوان اپلیکیشن فی باید پرداخت کنید تا مدارک شما توسط دانشگاه مقصد مورد ارزیابی قرار گیرد. البته دانشگاههایی نیز هستند که هزینه اپلیکیشن فی را نخواهند که میتوانید در مقاله معرفی دانشگاه های بدون اپلیکیشن فی درباره آن مطالعه کنید. برای این منظور میتوانید با تهران پیمنت هزینه اپلیکیشن فی دانشگاه مقصد را بپردازید و برای مطالعه بیشتر در رابطه با این موضوع به مقاله اپلیکیشن فی چیست و چگونه پرداخت میشود؟ مراجعه کنید.
انتظار برای نتیجه پذیرش
پس از آن که تمامی مدارک گفته شده را آماده کرده و برای دانشگاه ارسال کردید، باید منتظر بمانید تا دانشگاه به شما ایمیل قبولی یا رد شدن را ارسال کند. زمان این فرایند برای هر دانشگاه متفاوت است و ممکن است ۳ ماه بهطول انجامد. در صورت قبولی ادمیشن لتر (نامه پذیرش رسمی دانشگاه) دریافت میکنید که برای انجام بقیه فرایند مهم و ضروری است.
پرداخت شهریه و خوابگاه
پس از دریافت ایمیل از سوی دانشگاه و قبول شدنتان اینک باید به فکر پرداخت شهریه دانشگاه و خوابگاه مورد نظرتان باشید. یکی از این هزینههای شهریه دیپازیت فی بوده که هزینه سپردهای است که پس از قبولی در برنامه تحصیلی (Program) موردنظرتان باید به دانشگاه بپردازید تا صندلی خود را رزرو کنید. معمولا این هزینه قابل استرداد است و پس از ورود شما به دانشگاه این هزینه به شما باز میگردد. البته ممکن است دانشگاهی که میخواهید برای آن اپلای کنید این هزینه را از شما نخواهد. از طرفی وقتی وارد کشور مقصد میشوید باید از قبل برای خود خوابگاه رزرو کنید. خوابگاهها به دو دسته On Campus و Off Campus تقسیم میشوند که دسته اول خوابگاههای دانشگاه و دسته دوم خوابگاههای زیر نظر دانشگاه اما بیرون از محوطه آن هستند. برای پرداخت هزینههای خوابگاه دانشجویی میتوانید از تهران پیمنت کمک بگیرید.
درخواست ویزا تحصیلی و جمعآوری مدارک سفارت
پس از آن که تمامی مراحل پیش را با موفقیت پشت سر گذاشتید، حال باید برای ویزا از سفارت کشور مقصد وقت بگیرید. مراحل درخواست ویزا عبارت است از:
- جمعآوری مدارک: مدارک لازم را جمع آوری و برای ترجمه رسمی به دارالترجمه بدهید.
- پرداخت هزینه ویزا و تعیین وقت سفارت: به سایت سفارت کشور موردنظرتان مراجعه کرده و فرم درخواست یا اپلیکیشن ویزای دانشجویی را پر کرده و بههمراه مدارک ذکر شده در سایت، بارگذاری کنید. در این مرحله هزینه ویزا را بپردازید و برای وقت مصاحبه وقت بگیرید.
- شرکت در مصاحبه: در نهایت در مصاحبه شرکت کنید و منتظر باشید تا ویزای شما آماده شود. معمولا سه تا شش ماه زمان برای اخذ ویزا لازم است.
خرید بلیط هواپیما
در آخرین مرحله از پروسه اپلای باید بلیط هواپیما تهیه کنید و خود را به کلاسهایتان در دانشگاه مقصد برسانید.
پرداخت هزینههای اپلای با تهران پیمنت
فهرست بالا شامل تقریباً تمامی مراحل Apply است که ممکن است بیش از یکسال به طول بیانجامد. همانطور که مشخص است، فرایند اپلای، فرایندی طولانی و پرهزینه، فرایندی با دشواریها و چالشهای فراوان و موانع متعدد است. تجربه نشان میدهد تنها کسانی در این فرایند موفق میشوند که از اراده کافی، پشتکار و سرسختی لازم برخوردار باشند و به سادگی تسلیم سختیهای مسیر نشوند.
اگر میخواهید در این مسیر با قدرت و هوشمندانه گام بردارید، لازم است تا جای ممکن اطلاعات خود را در رابطه با Apply افزایش دهید. در این راستا ما مطالعه مقاله هفت نکته طلایی یک اپلای موفق را نیز به شما توصیه میکنیم.
فرزانه طباطبایی
۱۳۹۹/۰۹/۱۹سلام. ممنون از مطالب مفیدتون. من 39 سالمه و در حال دفاع از رساله دکترای اموزش زبان انگلیسی هستم. میخوام تحت هر شرایطی برم ولی نمیدونم بهتره اپلای برای کار بدم یا پست داک. کدوم سریعتر جواب میگیرم. سایقه کاری هم در دانشگاه و هم در دبیرستان تدریس دارم. حدودا میشه بفرمایید چقدر طول میکشه؟ و این که سنم زیاد نیست؟
فرنوش
۱۳۹۹/۰۹/۰۱سلام ممنون از سایت خوبتون من الان سال اخر کارشناسی رشته مهندسی صنایع غذایی از دانشگاه سراسری با معدل نسبتا خوب هستم ... میخام بدونم من الان بخام برای ارشد اپلای بگیرم میشه؟ چون طی کارشناسی نه مقاله ای نه چیزی داشتم فقط ی سری فعالیاتای کوجیک انجمن علمی انجام دادم....وهم اینکه زبانم هنوز اوکی نیس ... چطور میتونم برای ارشد اقدام کنم؟ اگربخام این موارد رو اوکی کنم که باعث میشه گپ تحصیلی داشته باشم و فاصله بیوفته و این خودش پذیرشو سخت میکنه....
مبین
۱۳۹۹/۰۸/۲۲سلام وقتتون بخیر، دانشجوی لیسانس هستم و پنج سال یا همون ده ترم معافیت تحصیلی دانشگاه دارم و لیسانسم رو ده ترمه تموم میکنم، بعد از ده ترم که مدرکم رو بگیرم میتونم برای دانشگاه ها اقدام کنم؟ چون بعدش مشمول میشم فورا و فرصتی نیست که بخوام اقدام کنم برای پذیرش دانشگاه چیکار باید کنم، لطفا راهنماییم کنید خیلی ممنونم از سایتتون
sina
۱۳۹۹/۰۸/۱۰ببخشید اون مدل اپلای که کامل دانشجو رو بورسیه میکنند و لازم نیست هیچ هذینه ای بپردازه اسمش چیه ؟
سلام، از سوال شما متشکریم. برای دریافت پذیرش به صورت Full Fund، لازم است در برنامههای scholarship ارائه شده که برای شما مناسب میباشند نیز اپلای کنید.
فرا
۱۳۹۹/۰۷/۰۵با سلام وقتتون بخیر برای رشته ای تی چجوری میتونیم مدارک رو برای شرکت معتبر ارسال کنیم
سلام، از سوال شما متشکریم. خواهشمندیم سوال خود را دقیقتر مطرح کنید تا بتوانیم به خوبی شما را راهنمایی کنیم.
عاطفه
۱۳۹۹/۰۵/۰۵سلام و خسته نباشید بابت مطالب خوبتون بنده چند تا سوال داشتم ک کسی واضح جوابمو نداده ممنون میشم راهنماییم کنید من ترم دوم مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی در یکی از دانشگاه های دولتی ایران هستم با توجه ب اینکه رشته بنده جز کشاورزی حساب میشه در کشور ایران با کارشناسی این رشته نمیتونم در ارشد رشته هایی مثل ژنتیک پزشکی یا هماتولوژی و یا ویروس شناسی وزارت بهداشت شرکت کنم چون محدودیت داره حالا اگر من بخوام ارشدمو در یکی از اون رشته ها در کشور انگلیس اپلای کنم در یک دانشگاه معتبر و دولتی ایا امکان پذیره؟ یا بازهم محدودیت هست؟ و اگر امکان پذیره ریز نمرات کارشناسیمم شرطه اخه من این دو ترمو معدلم زیر 14 بوده و خیلی کم ایا اگه 6 ترم بعدی معدل باالا کسب کنم قابل جبرانه؟ ممنون میشم از پاسخگوییتون
سلام، از سوال شما متشکریم. در مورد رشته ما فاقد اطلاعات کافی برای اظهار نظر در این زمینه هستیم و پیشنهاد میکنیم دانشگاههای مورد نظر خود را در این رابطه بررسی نمایید. در مورد نمره نیز این کمبود نمره قابل جبران است و میتوانید با کسب نمرات بالا، چاپ مقالات علمی و نمره قابل قبول در آزمونهای زبان و سایر آزمونهای مورد نیاز در ترمهای بعدی پذیرش دریافت کنید.
سارا
۱۳۹۹/۰۲/۱۶سلام همسرم سيتيزن امريكاس و برام اپلاي نميكن ايا من ميتونم از ايران خودم اقدام كنم ك بزم امريكا؟من همسر قانوني ايشون هستم
سلام، از سوال شما متشکریم. شما امکان اقدام از طریق ویزای ازدواج را دارید. در صورتی که قصد استفاده از این ویزا را ندارید نیز میتوانید از روش تحصیلی یا کاری اقدام کنید.
محمد صدرا محمدی
۱۳۹۹/۰۱/۱۸آیا کسی که هنرستان رفته باشه و کارشناسی ارشد رو گرفته باشه می تونه اپلای کنه، یا فقط کسی که دبیرستان رو گذرانده باشه می تونه اپلای کنه؟
سلام، از سوال شما متشکریم. در صورت اتمام مقطع (حداقل) کارشناسی از سوی دانشگاه، امکان اپلای وجود خواهد داشت و دبیرستان/هنرستان شما تاثیری در این امر نخواهد داشت.
هادی
۱۳۹۸/۱۲/۲۰سلام من در دوره ارشد و کارشناسی کار تحقیقاتی یا مقاله نداشتم. اگه بتونم آیلتس آکادمیک 6 یا 7 بگیرم میتونم اپلای کنم؟
سپیده استواری
۱۳۹۸/۱۲/۰۲با سلام.دو سوال از خدمتتون داشتم.ایا برای پر کردن گپ تحصیلی ارائه مدارک شغلی مثل پروانه ی وکالت دادگستری میتواند موثر باشد؟معمولا برای دانشگاه های کانادا آیا در زمان اپلای داشتن ایلتس الزامی است یا این که میتوان اپلای کرد و بعد ایلتس را به همراه سایر مدارک ارسال کرد؟ممنون از پاسخ شما.
سلام، از سوال شما متشکریم. 1. برای توجیه گپ تحصیلی، فقط سوابق آموزشی (تدریس) و پژوهشی برای اپلای، جهت دورههای دکترا یا Master of Science میتواند موثر باشد. ارائه سوابق حرفهای، نشاندهنده شدت تغییر جهت در روند کاری افراد بوده و یک نشانه منفی محسوب میشود. 2. نمره زبان معمولاً در هنگام اپلای (سابمیت اپلیکیشن قبل از ددلاین دانشگاه) مورد نیاز میباشد. هر چند به صورت جزئی میتوانید مراتب را از دانشگاه مقصد یا دپارتمان مربوطه، سوال نمایید.